FigyelmeztetésHogy találtál rá az oldalra?
A kezdetektől ismerem a termékeket
Interneten böngészve
Újságban láttam hirdetésben
Barátoktól, ismerősőktől hallottam róla
Pólót, pulcsit vásároltam koncerten
Pólót, pulcsit vásároltam üzletben
Szavazás állása

 

1939. március 15. Kárpátalja visszatérése

Miután az első bécsi döntéssel visszakerül Magyarországhoz a Dél-felvidék magyar lakta sávja, nem sok időnek kell eltelnie az újabb határváltozásig. Adolf Hitler végérvényesen felakarja számolni Csehszlovákiát, tervéhez a már autonóm Szlovákiát használja fel. A szlovákok tudomására hozza, hogy amennyiben nem kiáltják ki függetlenségüket, vagyis nem szakítanak a csehekkel, abban az esetben szabad kezet ad a magyaroknak nemcsak Kárpátalja, de Szlovákia megszállására is. Josef Tiso vezetésével 1939. március 14-én Szlovákia önálló állammá válik, Hitler pedig megszállja a maradék Csehországot. A magyar kormánynak sem kell tovább várnia, másnap 1939. március 15-én a honvédség alakulatai elindulnak Kárpátalja visszacsatolására. Újabb 12.000 km2 tér vissza Magyarországhoz és létrejön a magyar-lengyel közös határ. Kárpátalja hétszázezer visszatérő lakosának viszont már csak 10%-a magyar, a többséget ruszinok alkotják.

1946.március 12. Szálasi Ferenc mártírhalála

A Hungarista hatalomátvétel után fél évig tartóztatja fel a magyar és német haderő a hazánkra zúduló vörös áradatot. 1945 április elején Magyarország szovjet megszállása befejeződik.   A kibontakozó demokratikusnak nevezett rendszer az előbújt kommunistákkal és a bosszú népével, a Vörös Hadseregre támaszkodva kíméletlen leszámolásba kezd. Az előző rendszer
bűnöseinek kikiáltva magyar hazafiak ezreit állítja népbíróságai elé. Ha kell hamis tanúkkal, kreált vádakkal, koncepciós előre elkészített ítéletekkel futószalagon gyártja a bűnösöket. Az új rendszer népbírósága Szálasi Ferenc nemzetvezetőt bűnbaknak kikiáltva sok harcostársával egyetemben „háborús bűneiért” kötél általi halálra ítéli. Szálasi nem kér kegyelmet csak az általa képviselt eszmét védi. Élete utolsó pillanatáig kiáll és hisz a magyar nemzetiszocializmus, a hungarizmus igazában. Államfőhöz, keresztényhez, férfihoz méltó módon rezzenéstelen arccal, töretlen hittel áll a bitófa alá. Körülötte diadalittas csőcselék ordítozva - nehogy hallható utolsó üzenet hagyja el ajkait - várja a halálát.1946. március 12-én Szálasi Ferenc mártírhalált hal, végleg itthagyva hazáját és nemzetét, az új hódító a vörös szörnyeteg karmai közt.

 

Ugrás a lap tetejére
Indulás: 2008.05.02Bodnarhonlap.hu